Tällä viikolla olen voinut parina päivän keskittyä melkolailla vain tämän ohjeen kirjoittamiseen. Teksti alkaa olla melkein valmis. Seuraavaksi sitä muokataan webissä. Jari jo vei osan tavarasta webbisivuille. Ensi viikolla katsotaan jatkoa. Teksti muotoutuu eri tavalla oikeassa ympäristössään. Kokonaisuus oli silti hyvä työstää pitkänä dokumenttina - siltä ainakin tuntuu tässä vaiheessa.
Suostuin jo ymmärtämään senkin, että nämä ohjeet ovat valmiit vasta elokuun lopussa. Aikataulu tämä:
- suomenkielinen teksti "valmiiksi" juhannuksen jälkeisellä viikolla
- kommentit viimeistään 27.8.
- työstö kommenttien mukaan
- kääntäjälle 1.9.
- englanninkieliset ohjeet webissä vielä syyskuussa
Vanhat ohjeet (pdf) jätetään joksikin aikaa talteen sivuille, jotta opinnäytetyönsä tekemisen jo aloittaneet näkevät itselleen tutut ohjeet.
Tässä vielä tiivistelmä-tekstiksi tekemäni luonnos. Kirjastolaiset, kommentoikaa tai muokatkaa. Olemme sopineet kirjaston kanssa, että saan ohjeet lähteisiin ja tiivistelmämallin heiltä - toki mieluusti kaikkien kommentit otan vastaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Tiivistelmä Viimeisenä tehtävänä raportin laadinnassa on tiivistelmän kirjoittaminen. Tiivistelmä laaditaan suomenkielisissä koulutusohjelmissa sekä suomen että englannin kielellä. Sen laajuus on yksi sivu.
Tiivistelmälehden alkuun tulevat työn bibliografiset tiedot:
- opinnäytetyön nimi
- kirjoittajan suku- ja etunimi
- ammattikorkeakoulun nimi
- koulutusohjelma ja suuntautumisvaihtoehto
- valmistumiskuukausi ja vuosi
- työn ohjaaja ja 3-5 asiasanaa, toimialalla käytössä oleva luokitus, jonka saa kirjastosta sekä työn sivujen lukumäärä (ei liitesivuja) ja liitteiden määrä. Tarkista asiasanat (kirjaston sivujen kautta LINKKI).
Tiivistelmässä esitetään työn keskeisin sisältö:
- mitä tutkittiin/tehtiin
- miksi tutkittiin/tehtiin
- mitä menetelmää käytettiin / miten toimittiin
- mitä tuloksia/tuotoksia saatiin ja mitä niistä seuraa.
Tiivistelmä on tekstiä, joka ei sisällä kuvia, kaavioita, taulukoita, kaavoja, lainauksia eikä viittauksia. Tiivistelmän tekstissä ei käytetä korostuksia, kuten alleviivaus, kursiivi ja lihavointi. Tiivistelmää kirjoittaessa käytetään perinteisesti passiivin imperfektiä (esim. tutkittiin, todettiin), paitsi silloin kun selostetaan yleispäteviä tuloksia tai johtopäätöksiä: "tutkimuksen perusteella voidaankin todeta, että… " - ja voidaan käyttää preesens-muotoa.
Hyvä tiivistelmä
- on suppea mutta tarkka
- on itsenäisesti ymmärrettävä
- etenee johdonmukaisesti
- on kieliasultaan ymmärrettävä (Hirsjärvi ym. 2009, 252).
Älä käytä fraseologista kieltä ja puhu esimerkiksi summamuuttujista tai tilastollisesti merkit-sevistä eroista, kun voit puhua niistä asioista, joista on kyse (Hirsjärvi ym. 2009, 252-253).
Esimerkkejä tiivistelmistä. LINKIT
terveisin
Anne